Een beeld zal in veel gevallen een meerwaarde betekenen voor een tuin. Het zal zichtlijnen bevestigen, rust kunnen bieden of een plek benadrukken. En niet alleen groter werk, ook kleine(re) beelden kunnen een charmante meerwaarde betekenen mits zij op de juiste plaats staan opgesteld. De sokkel, die het beeld draagt, speelt in deze zeker geen bijrol, de keuze is bijna net zo belangrijk als het beeld zelf. Een goede sokkel ondersteund letterlijk én figuurlijk het beeld; toont het beeld prominent door zelf zo onopvallend mogelijk te zijn. Een aantal foto's als voorbeeld. 

De kleine Katoo houdt van honden, ook de bronzen labradors in oma's tuin krijgen een knuffel haar...... Hommel en Hannes gemaakt in 2005.

"Truus" gefotografeerd in haar nieuwe tuin...... sokkel corten staal, mooie combinatie met het patina van ijzer nitraat.

De Jan van Gent neemt een prominente plek aan het water in.

Foto boven; Grutto paar zoekend naar nest.

 

                       rechts:            'Kikker' op een blok kalkzandsteen

 

Haas op de bekende hardstenen zuil van 110/8/8cm. Altijd mooi! De zuil is aan de onderzijde gemonteerd op een 'tegel' voor de benodigde stabiliteit.

 

'Ode aan Alek' staat hier op een frêle sokkeltje van ijzer. Het beeld en sokkel passen niet goed bij elkaar, soms moet je tijdens een expositie 'schipperen'. 'Muizenissen' (zie dieren) zou een betere keuze zijn geweest!

 

 

 

De steltkluten zijn geplaatst in een waterschaal met een doorsnede van 60 cm.  Eenvoudig beplant, met grove kiezels op de bodem. Geeft een welliswaar wat 'gemaakt' effect, maar is toch erg decoratief én speels. En diegenen zonder water element in de tuin zouden ook voor een grotere schaal kunnen kiezen! Waterschalen zijn in diverse maten verkrijgbaar. Pas echter op met al te veel zon!

 

Veel gebruikt, een zuil van cortenstaal. De roestbruine kleur combineert prachtig met het groen op de achtergrond en de kleur patin van het beeld. In dit geval is het beeld iets te klein voor de toch royale sokkel.

 

Belgisch hardstenen zuil met een ring van RVS. Veel gebruikte formule maar een fraaie oplossing om de vogels zoveel mogelijk 'vrijheid' te geven.

 

De bronzen kip staat hier op een eenvoudige, ijzeren sokkel van plm. 120 cm. bij 20/20cm. De in ijzeren pennen geslepen onderzijde staat zeer stevig in border of grasperk.

 

Een sokkel van zink, 110/20/20cm. Hier tegen een (halve ronde) beukenhaag geplaatst, dicht bij een boomwal , dus een relatief donkere plaats. In dit geval is het glimmende karakter van het zink niet storend.

Grote haas, grote Belgisch hardstenen sokkel, kleine haas (zie ook afbeelding bij 'dieren') een smalle sokkel van 6/6/120cm. Deze maat sokkel is redelijk kwetsbaar, onlangs is er in mijn tuin een gesneuveld toen de hond met een stok in de bek de sokkel raakte. Steen kan echter goed gerepareerd worden door de vakman!