Onderhoud brons en steen  (sokkel!)

Graag wil ik er toch  aandacht aan besteden, het onderhouden van bronzen beelden en hun vaak stenen sokkels. Geen populair onderwerp en daarom wordt er vaak bij de aankoop over gezwegen.

Geen goede zaak, want ook een bronzen beeld heeft zo af en toe een fris bad én een nieuwe waslaag nodig. Zeker als een beeld buiten staat , maar ook binnen vooral als het patin van het beeld nog 'vers' is.

Buiten spreekt eigenlijk voor zich; zure regen, weer en wind en vooral  vogelpoep tasten het object niet zozeer aan, maar maken het beeld bepaald niet fraaier....... Het brons verliest wat glasn, de stenen sokkel loopt in kleur terug ,wordt dof en als het even tegen zit groen van algen...... Werk aan de winkel!

Het beeld; Een mild sopje, een borstel, een kwastje en een oude tandenborstel lossen deze problemen snel op. Een nieuw laagje gewone huishoud was geeft de finishing touch. Nawriiven met een zachte doek en klaar is Kees...... Ik doe dit zelf in eigen tuin 3 maal per jaar. Maar let op, mijn patina kan tegen deze behandeling, heeft u het beeld van een andere kunstenaar altijd navragen ! Met name wit en blauw kan een probleem geven.

De sokkel, een verhaal apart. De meeste van mijn sokkels zijn van Belgisch hardsteen. Voor binnen vaak gepolijst en dus hoog-glanzend zwart. Elk jaar 2x een doekje met was is voldoende!

Een sokkel  voor buiten wordt niet gepolijst, maar 'gezoet'. Belgisch hardsteen loopt buiten namelijk snel terug van  hoog glans zwart naar eerst (eiglans) zwart en vervolgens (mat) grijs . Dit proces is tegen te houden door ook de sokkel met een zekere regelmaat in de was/olie te zetten. Groene aanslag eerst flink weken en daarna verwijderen middels het bekende schuursponsje.(In hardnekkige gevallen gebruik ik ook wel Brillo !) Bedenk wel, dat dit de structuur van de steen 'open' maakt en zal blijven vragen om onderhoud.

Het is trouwens ook een kwestie van smaak; sommige mensen vinden de intens zwarte sokkels prachtig, anderen vinden de grijze kleur veel beter in hun tuin passen. Aan u de keuze!

Er bestaan een steen onderhouds middel van HG (voor bv. aanrechtbladen en vensterbanken) dat een verouderde mat-grijze sokkel een volledig nieuw zwart leven geeft.

N.b. graniet kent deze 'verkleuring' niet. Wordt minder gebruikt voor sokkels i.v.m. de prijs...... Voor beelden in openbare ruimten (of begraafplaatsen!) wordt algemeen wel gebruik gemaakt van graniet.

En nog dit; houdt er rekening mee dat STEEN vele malen kwetsbaarder is als het bronzen beeld........

Reparaties zijn mogelijk, zelfs bij breuk , vraag raad bij uw plaatselijke steenhouwerij .