Onderhoud brons en steen  (sokkel!)

Graag wil ik er toch  aandacht aan besteden, het onderhouden van bronzen beelden en hun vaak stenen sokkels. Geen populair onderwerp en daarom wordt er vaak bij de aankoop over gezwegen.

Geen goede zaak, want ook een bronzen beeld heeft zo af en toe een opknapbeurtnodig middels bv. een nieuwe waslaag. Het zal de glans en dus uitstraling ten goede komen! 

Buiten spreekt eigenlijk voor zich; zure regen, weer en wind en vooral  vogelpoep tasten het object niet zozeer aan, maar maken het beeld bepaald niet fraaier....... Het brons verliest glans, de stenen sokkel loopt in kleur terug ,wordt dof en als het even tegen zit groen van algen...... Werk aan de winkel!

Het beeld; Handwarm water, een borstel, een kwastje en een oude tandenborstel lossen deze problemen snel op. Een nieuw laagje gewone meubel was (kleur was eigenlijk onbelangrijk!) geeft de finishing touch. Nawriiven met een zachte doek en klaar is Kees...... Ik doe dit zelf in eigen tuin 3 maal per jaar.

NB: sommige groene patina (bv. aalscholver) behoeven géén was. Reinigen met een bprstel en water is voldoende.

Wit gepatineerde beelden verdienen extra aandacht. Wit patina is op kleur te houden met behulp van kalkwas,  een vrij harde was met een toevoeging van witte kleurstof. Ik gebruik kalkwas van het merk Ciranova , cire a ceruser, te bestellen via internet. (plm. 22,50 euro)

De sokkel, een verhaal apart. De meeste van mijn sokkels zijn van Belgisch hardsteen. Voor binnen vaak gepolijst en dus hoog-glanzend zwart. Elk jaar 2x een doekje met was is voldoende!

Een sokkel  voor buiten wordt niet gepolijst, maar 'gezoet'. Belgisch hardsteen loopt buiten namelijk snel terug van (hoog) glans zwart naar mat grijs . Dit proces is tegen te houden door ook de sokkel met een zekere regelmaat in de was/olie te zetten. Week in geval van groene aanslag eerst voor, dan met een borstel de aanslag verwijderen.

Het is trouwens ook een kwestie van smaak; sommige mensen vinden de intens zwarte sokkels prachtig, anderen vinden de grijze kleur veel beter in hun tuin passen. Aan u de keuze!

Er bestaat een steen onderhouds middel van HG (voor bv. aanrechtbladen en vensterbanken) dat  verouderde mat-grijze sokkel hun zwarte kleur teruggeeft.

N.b. graniet kent deze 'verkleuring' niet. Wordt minder gebruikt voor sokkels i.v.m. de prijs...... Voor beelden in openbare ruimten (of begraafplaatsen!) wordt algemeen wel gebruik gemaakt van graniet.

Het is zinvol het gat waarin het beeld rust vrij van vocht te houden door bv. kit. Dit om uitzetten bij strengere vorst te voorkomen.

En nog dit; houdt er rekening mee dat STEEN vele malen kwetsbaarder is als het bronzen beeld........

Reparaties zijn mogelijk, zelfs bij breuk , vraag raad bij uw plaatselijke steenhouwerij .