Graag wil ik er toch  aandacht aan besteden, het onderhouden van bronzen beelden en hun vaak stenen sokkels. Geen populair onderwerp en daarom wordt er vaak bij de aankoop over gezwegen.

Geen goede zaak, want ook een bronzen beeld heeft zo af en toe een fris bad én een nieuwe waslaag nodig. Zeker als een beeld buiten staat , maar ook binnen vooral als het patin van het beeld nog 'vers' is.

Buiten spreekt eigenlijk voor zich; zure regen en vooral  vogelpoep tasten het beeld niet zozeer aan, maar maken het beeld bepaald niet fraaier....... Het loopt in kleur terug en wordt dof. Werk aan de winkel!

Een mild sopje, een borstel, een kwastje en een oude tandenborstel lossen deze problemen snel op. Een nieuw laagje gewone huishoud was geeft de finishing touch. Nawriiven met een zachte doek en klaar is Kees...... Ik doe dit zelf in eigen tuin 3 maal per jaar.Maar let op: mijn patina kan tegen deze behandeling, er zijn ook patina-vooral de kleur blauw- die omzichtiger behandelt moeten worden. Vraag of de galeriehouder of de kunstenaar altijd om tips.  

De sokkel, een verhaal apart. De meeste van mijn sokkels zijn van Belgisch hardsteen. Voor binnen vaak gepolijst en dus hoog-glanzend zwart. Een sokkel die voor buiten wordt niet gepolijst, maar 'gezoet'. Belgisch hardsteen loopt buiten vrij snel terug van  zwart naar (mat) grijs en polijsten heeft geen zin. Dit proces is tegen te houden door ook de sokkel met een zekere regelmaat in de was/olie te zetten.

Het is trouwens ook een kwestie van smaak; sommige mensen vinden de in en in zwarte sokkels niet mooi in hun tuin staan, anderen vinden het verouderings proces absoluut niet mooi en willen een zwart exemplaar. Aan u de keuze! Er bestaan een steen onderhouds middel van HG (voor bv. aanrechtbladen en vensterbanken) dat een verouderde mat-grijze sokkel een volledig nieuw zwart leven geeft. 

N.b. graniet kent deze 'verkleuring' niet. Wordt minder gebruikt voor sokkels i.v.m. de prijs...... Voor beelden in openbare ruimten (of begraafplaatsen!) wordt algemeen wel gebruik gemaakt van graniet.

En nog dit; houdt er rekening mee dat een sokkel vele malen kwetsbaarder is als het bronzen beeld.