Weinig mensen beseffen, dat een goed beeld meer vraagt dan een 'leuk' ontwerp. Teamwork het steekwoord . Ateliers Museum Technische Werken, 17-01-2018

 

Een eerste opzet van een aalscholver. Er komen vleugels, de vorm zal tijdens het modelleren duidelijk worden. Drogend, 'wapperend'.......???? Helaas.......door het warme weer is het ontwerp totaal vervormd , ondanks armatuur, ondanks verwoede het beeld koel te houden. Toch maar een airco kopen? Ach, het wordt vanzelf hefst voor de volgende poging......

 

Boven: de lopende Azawakh krijgt een staand familielid , onaf!!!

 

Speciaal voor de klassieke tuin, 3 duifjes rond de wereldbol. Een oud ontwerp in een nieuw jasje. De duiven worden grijs-groen, de bol transparant zwart. De naam is "In Wankel Evenwicht".

 

 

 

Friese hengst die er flink de sokken in heeft....... LET OP; nog niet klaar!!!!

 

 

Boven; Boksende hazen, hoog bijn 48 cm. Hier worden rond een eenvoudig armatuur de hazen opgebouwd. Werk aan de winkel!

Merrie met veulen 2 , zij krijgt er een veulen bij.......... Let op ! Nog niet voltooid!!

 

Twee Friezen 'van stal' gehaald. Een oud project van een oude liefde, het paard. Het 'verhaal' van dit 4-tal moet zich nog ontwikkelen op de werktafel. Merrie met 2 veulens, bijgestaan door een hengst of toch 2 merries ieder met een veulen???. De tijd gaat het leren. 

De Lepelaar hier al in brons gegoten. Ieme heeft de lepelaar prachtig wit gepatineerd hetgeen geen alledaagse kleur patina is. De kleur zorgt trouwens voor een extra opvallende uitstraling van dit beeld,

Eind juni gearriveerd, een set van 3 kraanvogels. Los gegoten, naar wens op te stellen - en te bestellen- als solo. duo of trio.........

 

Onder  wakend oog van Druppie, altijd aanwezig tijdens het boetseren krijgen twee kraanvogels langszaam gestalte. Een video toont het baltsgedrag van deze prachtige vogels. De bovenste foto toont een later stadium. Valt nog veel te verbeteren, o.a. vorm nek!!

Nog in was en onvoltooid, (net zoals trouwens de zich wassende kat!) een jong winterkoninkje. Snavel en vleugels verdienen nog aandacht!

Ineens zin om weer met klei te werken.Het was een verademing.....wat werkt dat toch veel sneller als was, die eerst verwamt moet worden voor het bruikbaar is...... Het is nu echt de kunst om de zich wassende kat, zo schetsmatig te houden zoals ik het in gedachten heb. Géén overbodige detaillering, de lijnen speels, ogenschijnlijk vlot geboetseerd......Voor de duidelijkheid, ik vind een kat een lastig dier om goed te boetseren. Het wordt zo snel een Blokker -beeld.....(overigens- die kunnen ook heel goed geboetseerd zijn!!)  

 

Het uiteindelijke resultaat van het grutto paartje, hangend boven hun broedsel.

Azawakh, windhond

Inkijkje in het atelier:

Duo Azawakh in brons vereeuwigd  en ook de grutto is klaar. Foto grutto solo in ring, en een grutto paartje hangend boven hun nest gekoppeld op hoge sokkel wat wel bijzonder fraai geworden........

 

 

 

Bij de gieter wordt hard gewerkt aan een nieuwe "Grutto".Het maken van een mal van deze vogel is ingewikkeld. De bedoeling is, twee grutto's als paartje te presenteren. Vleugelstand, kopje, zak worden aangepast.

 

 

 

 

Foto boven; Laatste fase van het beeld 'Charge Zware Cavalerie'. Uitgepoetst klaar voor vertrek naar Amersfoort. Daar staat het nu mooi te zijn in een prachtige vitrine. Een bezoek aldaar wordt zeer op prijs gesteld! Museum Nederlandse Cavalerie, Barchmann Wuytierslaan Amersfoort, PB Kazerne. Naast het dierenpark. Dinsdag gesloten, paspoort meenemen! 

 

 

Foto onder; kleine (maar fijne....) opdracht; dressuur pony. In was,nog niet voltooid . Zie onder 'Opdrachten' Ayla in brons 

 

Foto onder: De drie loopeendjes gegoten en wel.....Wie wil die nu niet in de tuin hebben?

 

 

De laatste loodjes..............Een héél werk, het opnieuw opbouwen en afwerken in gietwas. Wasstaven, gebruikt bij de voorbereidingen om een beeld gietklaar te maken, kwamen nu goed van pas en maken een schikking van het vijftal mogelijk. Zo is de grootte van de voetplaat vast te stellen. (Ongeveer 60/40 cm.) Deze dunne gronsplaat van brons rust op een sokkel van hardsteen voor voldoende ondergrond voor het uiteindelijke plaatsen van de paarden. Het was een hele klus. Ik zal ze missen in m'n werkkamer....!

 

 Nieuw in 'mijn theater' deze uil. Rondkijkend om een rustige plek te vinden om zijn diner te nuttigen. Oogspiegel heeft nog enige aandacht nodig.

 

 

 

 

De 'Kurassiers' zijn ter gieter, tijd voor vrij werk! Een jonge loopeend gaat deel uitmaken van een groepje van 3.

 

Op dit moment bezig met twee opdrachten. Voorang heeft een opdracht voor het Museum Neerlandse Cavalerie, 5 cavaleristen te paard die ten strijde trekken rond 1830. Voorwaar een klus...... Eindelijk begin ik wat grip te krijgen op het geheel; het moet naast  een 'kunstzinnige' interpretatie tevens een tijdsbeeld laten zien. Dit zijn de eerste drie ruiters, in was, de punten moeten nog op de i gezet worden........Foto boven toont de laatste versie,uitvoering in boetseerwas,altijd lastig te beoordelen door een weerschijn, die niet overeenkomt met het latere brons.

 

Mijn Jan van Gent staat al jaren op een mooie plek in de tuin, voor de galerie. Velen vinden hem 'mooi', maar niet meer dan dat..........Stond de scherpe snavel tegen? Ervaarde men de Jan van Gent als een exoot?Wat mijzelf op een gegeven moment wel ernstig begon te storen, waren de overdreven lange vleugels. En, is bruin wel zo'n goede kleur voor deze ranke gast van onze kusten? Nu men het op kleur patineren 'gewoon' begint te vinden, besloot ik Jan een fikse opknap beurt te geven. Jan wordt gestraald (verwijderen oude patin) , ik ga zijn vleugels kleiner maken en hij wordt gepatineerd zoals 'het hoort'...... Zwarte kopvlek, zwarte vleugeltippen en poten en de rest wit/grijs getint. Ik ben benieuwd...... In mijn gedachten wordt Jan zo mooi, dat hij de rest van zijn leven op de flonder aan het water mag doorbrengen! Oh ja, een Jan van Gent is een pelikaan-achtige en géén familie van aalscholver of meeuw!

Ziehier het resultaat...........wel even wennen! Een verhuizing naar onze vlonder aan het water, tussen het riet is aanstaande en vind ik een betere plek. Op deze foto staat het beeld voor een border, eerlijk gezegd: niet mooi! Dus, wordt vervolgd! 

 

 De 'Woerd' blijkt succesvol! Hoe je ook denkt over het 'kleuren' van brons (brons-puristen vinden dit een degredatie tot keramisch werk) , bij deze simpele eendvogel geeft het mijns inziens een meerwaarde.                                   

 

Een doos met wasbeelden...........Drie woerden en 2 veulens. Bouwpakketjes van wat ooit weer mooie bronzen moeten worden; m.a.w. ook het werk na het 'scheppende' werk vraagt vakmanschap. Vleugels van grotere vogels worden eigenlijk altijd los van het lijf gegoten, om later weer vastgelast te worden. Dit om ruimte te besparen in de uitstookovens en de (brons-)gietmallen compacter te maken.

             

Ierse Wolfshond solo, op verzoek zo gemaakt, dat plaatsing op een hoge, smalle hardstenen sokkel mogelijk is.                                                                                  

De jongste telg voor Noach, een olifantenjong, hier nog in boetseerwas. Een foto is hét corrigeer middel bij uitstek, 'oneffenheden' moeten nog worden bijgewerkt......

 

Nieuw werk; 'Koedoe', een aanvulling bij 'Op weg naar Noach'. Inmiddels gegoten als unicum. (Dus géén mal-wasbeeld) 

 

Wasbeelden van 'Veulen no.1' en 'Merrie met Veulen'. Deze gietsels komen uit een mal, moeten bijgewerkt worden op gietnaden en andere oneffenheden alvorens gegoten te worden. Elk beeld heeft dus drie 'verschijningsvormen'; het origineel, het wasbeeld en het beeld in brons.

 

Bovenstaande foto toont het beeld 'Avances no.2'  ingevormd om gegoten te worden nadat er nogmaals een laag klei-gips mengsel omheen wordt aangebracht. De kleurige rietjes zijn de ontluchtingskanalen, de grijs zwarte aangietkanalen voor het brons.'

 

 

Na het verwijderen van alle oneffenheden wordt het beeld op kleur gebracht; het patineren. Hier wordt het beeld bewerkt met kopernitraat. Onder invloed van de vlam zal het beeld  de zwart-groene kleur krijgen. Een 'grillig' proces, geen beeld is gelijk.

 

De bever, nauwelijks afgekoeld, klaar voor verder bewerking.